Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Mělnický zámek uvítal Karla IV. i s jeho ženou Eliškou

Mělnický Karlštejn i s vinicemiVítr čeří hladinu řeky jen mírně, protože i vítr v pozdním odpoledni je líný foukat tak, jak by měl. Všudypřítomné horko se z této požehnané krajiny nechce zvednout, a tak leží v krajině jak péřová duchna na posteli ve starém zámku. Jediný, kdo má z přemíry slunce radost, jsou hrozny révy na jihozápadním svahu vinice. Vinice, kterou pomáhala zakládat sama Ludmila, později svatořečená. My tu však nejsme na návštěvě za vínem Svaté Ludmily, ale za Eliškou, která se rozhodla strávit muzikálovou Noc na Karlštejně.

Múza plná slunceZámek Mělník je vidět už zdaleka, z mnoha světových stran. Ale pohled od řeky přes vinici až nahoru k zámku je prostě nádherný. Modré nebe se odráží v hladině Labe, slunce zlatí vinice i střechy zámku a kostela a jen mírný vánek čechrá listy na stromech. Ale sotva vyšlapete od řeky nahoru na cestu nad vinicí, začne vítr dout tak, že z účesu vyletněné Múzy se stane rozcuch, za nějž by se nemusel stydět ani skřítek Racochejl. Než se odebereme na nádvoří zámku, ještě upřímná modlitba za úspěch muzikálu, aby během představení nepršelo jako v minulých dnech a hurá do zámku.

Boj o domácí šátečky...Po rudém koberci vcházíme na nádvoří, kde zatím není žádný divák, ale vše je již pro něj připraveno - víno ze zdejších vinic, pivo z žateckého chmele, a něco málo dobrot k jídlu. Zdravíme ale první účinkující, kteří po zkoušce na jevišti míří s dortíky z místní cukrárny do zákulisí, přejeme jim "zlomvaz" - na těch schodech na pódium by to technicky problém ani nebyl :-) a zdravíme se s nimi. Je krásné se s některými z nich zase po roce potkat v tomto krásném díle - muzikálovém i architektonickém. Moje kolegyně Gábina napekla domácí mini šátečky, které někteří herci ochutnali, a pak se o ně strhla velká bitva.

Zničení kytice v online přenosuDnešní Elišku, manželku krále Karla IV. (Roman Štolpa) prožije mnohotvárná Monika Absolonová, do které byste se rádi zamilovali - a to nemusí být ani v krásném kostýmu královny. Krásné ženě předáváme květiny (které později Marián Vojtko v on-line vysílání Moniky zničí - i když nechtíc) - třeba jen za to, že tu s námi je a už dlouho nám krásně zpívá písně, které potěší a někdy i rozpláčou. Vítáme se se skvělou Vlastou Peterkovou, která dnes hraje zvláště pro vzácnou návštěvu až z daleké Miami, která se na ní přijela podívat, zdravíme krále, mnichy i Arnošta z Pardubic, dvorní dámy a zbrojnoše, komedianty, královské hosty, Peška i Alenu a samozřejmě i trubadúra. 

Svatý muž Arnošt s ženou císaře Karla IV.Není třeba dlouze popisovat děj, který všichni znají - buď z televizního muzikálu, nebo divadelních prken. Královna Eliška tajně navštíví Karlštejn, aby v přestrojení za páže strávila noc v předsíni králových komnat, když už s ním nemůže kvůli vladařským povinnostem být jako jeho manželka. Vše se zamotá, když stejný úmysl pojme i Alena, dcera purkrabího,  která miluje šenka Peška. Vsadí se proto se svým strýčkem, že i přes zákaz císaře stráví v přestrojení noc na Karlštejně. A do tohoto zmatku se vloží ještě vévoda bavorský a také král cyperský, kteří na hradě hledají ženy pro potěchu nejen oka.

Aleně Lindě Stránské to moc slušíÚčinkující všech rolí potěšili oko i sluch všech přítomných, kteří zaplnili všechna místa v hledišti. A bylo jedno, zda to byla Monika Absolonová, která králi řekla "Lásko má, já stůňu", trubadúr, který se vydal hledat lásku "Asi do věží", nebo Alena a Pešek, kteří našli "Lásku stoletou", která je popletla, "Kdypak tetřevi hon prohrají" nám ochotně dvojhlasně sdělili Petr, král Cyperský a Jeruzalémský spolu s vévodou Štěpánem II. Bavorským, či zbrojnoši, kteří nám nejdříve sdělili, že "Mužům nejlíp sluší sólo", aby následně provolávali slávu císaři Karlu IV. svým "Hoja hoj!".

Trubadůrem se pro dnešní Noc stal Marián VojtkoVšechno šlapalo jak dobře seřízený a promazaný hodinový stroj, a nemalou zásluhu na tom měli i ti, kteří na jevišti vidět nejsou - mistři zvuku a světel, štychaři, technici, portaři, kostymérky a samozřejmě i produkční Gábina, která s elegancí sobě vlastní řešila nenadálé situace, s čímž jí pomáhal i ochotný pan Lokšan. Všichni tak přispěli ke skvělému zážitku z tohoto krásného díla, a jelikož do konce letošního uvádění zbývá už jen několik málo představení, nezbývá, než se těšit na příští rok a nechat se překvapit, na kterých zámcích či hradech budeme moci tento muzikál zažít.

 

Galerie z představení 3. srpna 2023
Pánové, vidíte svaté ženy? Král se svým zpovědníkem Korunovace Elišky královnou Zapíchne Alena Peška?
Pánové vyrážejí na lov žen... Král miluje svou ženu Elišku... i v pážecím převleku Že by mělnické víno bylo kyselé?! Nemožno! Paní Ofka se správcem
Z Elišky se stává královna Nejmladší člen souboru Poznáte, která je která? Královna se konečně štěstí dočkala
Panenka hledá fraucimor? To je můj zbrojnoš Čeněk, pane! Král došel prozření prostřednictvím lásky své paní I paní Ofka našla svého krále
Král Cyperský měl zase více štěstí... Odejděte v pokoji, Pánbůh s vámi! Tihle všichni nás dnešní večer bavili Mělnický zámek tak, jak ho málokdo z návštěvníků viděl

 

 

Obsazení 3. srpna 2023
Karel IV. Roman Štolpa
Eliška Pomořanská Monika Absolonová
Alena Linda Stránská
Šenk Pešek Petr Vondráček
Petr, král Cyperský a Jeruzalémský Václav Vydra
Vévoda Štěpán II. Bavorský Jan Urban
Arcibiskup Arnošt z Pardubic Marek Vašut
Purkrabí Ješek z Vartenberka Roman Škoda
Trubadúr a kněz (dvojrole) Marian Vojtko
Paní Ofka Vlasta Peterková

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.