Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Muzikálovou parodii 50 odstínů stojí za to vidět!

V hlavních rolích se představili Přemysl Pálek a Kateřina BohatováNa prkna Divadla Radka Brzobohatého vstoupila na konci roku 2019 muzikálová parodie 50 ODSTÍNŮ!. My jsme se na představení byli podívat 5. listopadu 2023, a tak vám z něj přinášíme reportáž. Fifty Shades of Grey neboli Padesát odstínů šedi je první díl erotické trilogie z roku 2011 britské autorky Eriky Leonard James o vztahu mezi Anastasií Steele a Christianem Grayem. Kniha původně vycházela na internetu po částech. Díky nebývalému zájmu čtenářů se nakladatelství Vintage Books v roce 2012 rozhodlo vydat celou sérii v tištěné podobě. Byla přeložena do 52 jazyků a prodalo se jí přes 150 miliónů výtisků. Ve Velké Británii dokonce v prodejnosti překonala celou sérii Harryho Pottera J. K. Rowlingové. Na základě úspěchu knihy vzniklo jevištní představení 50 odstínů! – muzikálová parodie (autoři: Amanda B. Davis, Albert Samuels, Joseph Shelton, Ashley Ward a Dan Wessels), která měla premiéru 11. března 2014 v divadle Electra na Brodwayi.

Jako Bev se představila Romana Goščíková, v roli Pam jsme viděli Vandu Károlyi a jako Carol Kateřinu SteinovouJestliže jste román nečetli ani neviděli film, stejně jako já, vůbec to nevadí. Děj muzikálu se odehrává v dámském knižním kroužku, kde se tři kamarádky rozhodnou pro četbu proslaveného románu Padesát odstínů šedi. Ze čtenářek tohoto erotického díla si pak autoři dělají velkou legraci a jejich představivost můžete sledovat přímo na jevišti ve skvělé parodii za doprovodu živé kapely. Pro muzikál vzniklo několik originálních písní, ale zazní i známá „There’s a Hole Inside of Me“ a během představení uslyšíte i několik melodií například z muzikálů Bídníci, Sestra v akci, Děti ráje nebo Fantom opery. Choreografií se ujaly Linda Fikar Stránská a Andrea Straková, taneční čísla se odvíjejí ve svižném tempu a nepostrádají vtip. Režisér Lukáš Burian vybral pro představení samé zajímavé a nadané herce a zpěváky, všichni se svých rolí zhostili na jedničku. 

Některé odvážné scény nepostrádaly velkou nadsázku a humorPřeklad do češtiny vzešel z rukou osvědčeného Adama Nováka. V muzikálové parodii je možné téměř vše a Novákovy rýmovačky zapadají přesně do děje, plní svůj účel a budete se jimi bavit. Nad jevištěm ovšem na titulkovacím zařízení můžete sledovat původní anglické texty a musíte se pozastavit nad tím, že Novák místy úplně pozměnil původní význam písní a hlavně textů. Takže si divák může vybrat, kterou verzi si do představení doplní. Scéna z dílny Aleše Valáška, na které dominují tři multifunkční písmena S, E a X, působí na první pohled velmi úsporně, ale ono to vlastně úplně stačí. Účinkující s nimi zacházejí jako s velkou stavebnicí, takže se na ně dá dle potřeby děje sednout i lehnout. Aleš Valášek vytvořil i kostýmy a jejich realizace, od kostýmů holek v knihovně, přes různé dráždivé komplety až třeba k “Sestrám v akci”, která se také povedla.

Romana Goščíková a Kateřina Bohatová v akciV hlavní roli Christiana se představil skvělý Přemysl Pálek, výborně zpíval i tančil a jeho herecký výkon byl vskutku přesvědčivý. V erotických scénách mu nechyběl potřebný sex-appeal, nadhled, humor a smysl pro nadsázku. Ohromil i vtipným skonem na tyč a tancem u ní. Jako jeho partnerka mu úspěšně sekundovala v roli Anastázie Kateřina Bohatová, která zaujala především svým pěveckým výkonem, obzvláště bravurním podání písně "There’s a Hole Inside of Me". V roli Pam se představila vynikající Vanda Károlyi, Bev si skvěle zahrála Romana Goščíková a Carol ztvárnila Kateřina Kráľovská Steinerová. Všem třem role výborně sedly. V další roli Joseho, Anina ctitele, ztělesnil Miroslav Hrabě, který se v karikatuře své postavy přímo vyžíval a nenechal jediného diváka v klidu při útoku na jeho bránici. Skvělá byla i company, ve které jsme viděli Jiřího Waňku, Jana Fantu a Elišku Kenclovou.

Diváci odměnili účinkující dlouho trvajícím nadšeným potleskemErotický příběh autorky E. L. James zná snad každý, ať už z knižní podoby či filmu, a když ne, tak o něm určitě alespoň slyšel. Takové téma se přímo nabízí k parodii, a ta pražská v Divadle Radka Brzobohatého se skutečně podařila po všech stránkách. Přestože uvidíte spoustu erotických scén, nikdy nezacházejí do vulgarit, v představení se dokonce ani nikdo nesvléká, hodně situací vidíme pouze v náznacích, které divákovi dávají prostor pro jeho fantazii. Pochopím, že se ne každému může toto téma zamlouvat, ale kdo se bude chtít bavit, určitě si přijde na své, a tak mohu toto představení všem s klidným svědomím doporučit k návštěvě.

 

Galerie z představení 
Jedním z aktérů byl také skvělý Jan Fanta O eroticky laděná taneční čísla nebyla nouze Kateřina Bohatová v roli Anastázie a Přemysl Pálek jako Christian excelovali V menší roli zazářil také Miroslav Hrabě
Přemysl Pálek ohromil diváky skokem na tyč Kateřina Bohatová a Přemysl Pálek se projevili jako sehraná dvojice Tanec robertků nemohl nechat nikoho v klidu Členky čtenářského klubu popouštějí uzdu své fantazii
Romana Goščíková si roli Bev užívala Nechyběly i velmi odvážné scény V představení uvidíte spoustu promyšlených a vtipných choreografií i nápaditých kostýmů SEX nechyběl ani ve foyeru divadla

 

 

Osoby a obsazení, obsazení 5. 11. 2023 vyznačeno tučně
Kristian Grey Přemysl Pálek 
Anastasia Steeleová Kateřina Bohatová / Charlotte Doubravová
Carol Kateřina Sedláková / Kateřina Steinerová
Pam / Asistentka u Greye Vanda Károlyi / Tereza Nekudová
Bev / Katherine Romana Goščíková / Michaela Zemánková
José Miroslav Hrabě / Ondřej Černý
Elliot / Tanečník 1 Jakub Sedláček / Jan Fanta
Tanečník 2 Jiří Waňka / Evžen Bočkor / Erik Stibůrek
Tanečnice Eliška Kenelová / Markéta Šandová

 

Kapela
Kapelník, klávesy Matěj Voda / Stanislav Poslušný
Kytara Ladislav Beneš
Basová kytara Radim Genčev / Josef Abraham Mikulka
Bicí Jakub Koláček / Ondřej Jelínek

 

Tvůrčí tým
Hudba, libreto a texty Amanda B. Davis, Emily Dorezas, Albert Samuels, Joseph Shelton, Ashley Ward, Dan Wessels
Překlad a české texty Adam Novák
Hudební nastudování a korepetice Matěj Voda
Hlasová spolupráce Petra Škorpíková
Choreografie Andrea Straková a Linda Fikar Stránská
Výprava Aleš Valášek a Lucie Herejtová
Zvuk Martin Med
Světla Janek Cingroš
Produkce Eliška Pičmanová
Režie Lukáš Burian
Grafika Singularis studio
Premiéra 22. a 23. listopadu 2019

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.